• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Merhaba,

Duyuruları Whatsapp üzerinden yapmaya başladık, duyuru almak isteyenler numaralarını bildirebilir. Akıllı telefonu olmayanlara duyuru malesef gelmeyecek.


Ankara Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 32,5000   32,5586
EURO 34,6207   34,6830
       
Özlü Sözler
- Herkes layık olduğu şekilde yönetilir. Hz. MUHAMMET
Son Ziyaretçi Yorumları
Zeki Bayırcı
1987-1990 yılları arasında Külah köyünde öğretmenlik yaptım. Dronla yapılan çekimi izledim. Çok değişmiş. O dönemden tanıdıkları da vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Kalanlara sağlık sıhhat afiyetler diliyorum. Özellikle bana her konuda yardımcı olan İzzet Kulaksız amcaya Rabbim gani gani rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşaAllah.

Galip OŞKUN
Yapılan bağışlar dolayısıyla köylülerimize teşekkür ederim. Bunun bir gelenek haline gelmesini ve köyümüzün kalkınmasına yardımcı olmasını yürekten dilerim. Emeği geçen herkese saygı ve sevgilerimi iletirim. Galip COŞKUN

Galip COŞKUN
Aile büyüğümüz Elmas (COŞKUN) ÇELİK'in vefatı dolayısıyla heran yanımızda olan, cenazeye katılan, telefonla arayarak acımızı paylaşan bütün dost ve yakınlarımıza ailemiz adına teşekkür ederim. Galip COŞKUN


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız
BİZİM AY ADLARI !

BİZİM AY ADLARI !
İçinde yaşadığımız an bizi herhangi bir şekilde ilgilendirir; kimimiz gençtir “saniyeler saat gibi ilerliyor” der, kimimiz yaşlıdır “ aylar, yıllar su gibi akıyor” deriz. Ama hiç düşünmemişizdir bu su gibi akan ayların anlamını ve dilimize nerden geldiğini. Gerçi içinde anladığımız ay adları vardır ama anlamadıklarımıza da karakış, küçük, açaray gibi adlar vererek anlar duruma getirmeye çalışmışızdır. Çok eski Türklerde hangi aydan başladıklarını tam bilemiyorum ama Aramay, ikindi ay, üçünç ay, törtünç ay gibi ay adları kullanılmış.
Ay adları daha sonra hicri takvimin kabulüyle resmiyette önce recep, şaban, ramazan, sefer gibi Arapça biçimiyle kullanılmış, Rumi takvimin kullanılmasıyla da yine anlamadığımız bir yığın ay adları devreye girmiş. Şu an kullandığımız ay adları son şeklini 1945 te çıkan bir yasayla almışlar fakat yinede içlerinde bize ekim, aralık, ocak gibi çağrışım yapanları varsa da içlerinde kökenini anlayamadıklarımızda vardır ve çoğumuzda merak etmişizdir bunların dilimize nasıl geçtiğini.
En baştan alırsak ay adları kökeni bilebildiğimiz kadarıyla şöyledir; ocak 1945 te yürürlüğe konulan ay adlarındandır ve anlamı tahmin edeceğimiz gibi kış mevsiminin en çok gereksinim duyulan ısı ihtiyacından çağrışım yapmaktadır. Şubat Babil takviminde sabadu iken Süryanilerde şubat olmuş oradanda bizim takvimimize geçmiştir. Mart ayı savaş tanrısı Mars’ın adının Latincedeki Martius biçiminden dilimize transfer olmuştur. Nisan ayı adı ise Babil ve Süryani takvimlerinden Rumi takvime oradan da bize ulaşmıştır.
Latincedeki Maima Mercurius’un annesi Maius bitkileri büyüten aya adını vermiş oradanda bize mayıs olarak geçmiştir. Haziran Süryaniceden temmuz ise Sümercedeki üreme tanrısı Dumuzi’den bize ulaşmış bir yadigardır. Ağustos ayının adının Roma imparatoru Caesar Augustus’tan armağan olduğunu söylemeye bile gerek yok sanırım. Eylül ayı Babil takviminde ulul ilen Süryani takvimine Eylül olarak geçmiş oradanda bize ulaşmıştır. Ekim ayı bildiğiniz üzere tarlaları ektiğimiz ayın adıdır ve adı kendini anlatır zaten. Kasım ise Arapça bölen anlamındadır eskiden yılları kasım ve Hızır günleri diye bölmelerinin hatırasını taşır. Aralık ise güz ile kış günlerinin arasındaki günler için uygun bir ay adı olsa gerek.
Umarım okuyanları yormayacak ama ay adlarımız konusunda merakımızı giderecek bir yazı olmuştur. Okuyan herkese sevgi ve saygılarımla.
Galip COŞKUN

Yazar: GALİP COŞKUN
Tarih: 31.05.2010 00:03:15



Galip Coşkun
Okunma Sayısı: 1777


3.139.82.23








YAZARIN DİĞER YAZILARI

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top